SOLENERO - Spadafora 1915
Solenero je symbolika zatmění Slunce – v těchto vzácných okamžicích je sluneční světlo zastíněno Měsícem a neohřívá.
Stejně tak červené víno, když se podává studené, již nehřeje, ale osvěžuje. Tato podobnost inspirovala název našeho jedinečného červeného vína, které lze podávat studené.
Charakteristiky vína
Klasifikace: CALABRIA I.G.P.
Typologie: Červené víno „k podávání za studena“
Vyrobené lahve: 300 000
Terroir: Hrozny pocházejí výhradně z kopcovité oblasti jižně od Cosenzy, v údolí mezi řekami Crati a Busento.
Odrůdy hroznů: Vyvážená kombinace Magliocco a Merlotu
Metoda pěstování: Tradičně na keři, s redukovaným výnosem 80 q/ha
Období sklizně: Od konce září do poloviny října
Vinifikace: Odstopkování a jemné lisování hroznů, následované kryomacerací při nízké teplotě za účelem zvýraznění aromatických složek a omezení extrakce taninů.
Fermentace: Pouze v nerezu s kontrolovanou teplotou
Zrání: Nejméně šest měsíců v nerezu, poté krátké lahvové zrání k dosažení jemnější a hladší chuti
Senzorické vlastnosti
Barva: Intenzivní rubínově červená, s fialovými odlesky v mládí
Vůně: Ovocná, intenzivní, komplexní s tóny třešní, rybízu a malin
Chuť: Měkká, harmonická, elegantní, s mladistvým a inovativním charakterem
Kyselost: Dobře vyvážená
Gastronomické párování: perfektní aperitiv, podávaný velmi chladný. Skvěle se hodí k rybám, ale také k sýrům, uzeninám a typickým regionálním pokrmům.
Servírovací teplota: doporučeno 10–12 °C.
Obsah alkoholu: 12,5 % obj.
Ocenění a uznání: toto víno si získalo pozornost hlavních vinařských průvodců a kritiků jako jsou:
Gambero Rosso, Luca Maroni, Paolo Massobrio, Vitae AIS, Bibenda FIS, Veronelli, vždy s velmi pozitivním hodnocením.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.