PRIMITIVO - Cantele
To ale neznamená, že by nebylo stejně oblíbené i v Itálii – naopak! Najdete ho v nejlepších restauracích po celé zemi, od Milána až po Neapol.
Čerstvý a lehký styl Cantele Primitivo z něj dělá jedno z nejvšestrannějších vín na jídelním stole: Skvěle se hodí k pizze, těstovinám s masovými omáčkami, zapečeným těstovinám, ale i k lehčím hlavním chodům. Šťavnaté ovocné tóny skvěle doplňují širokou škálu pokrmů, a to jak italské, tak mezinárodní kuchyně.
Žádná jiná odrůda není s puglijským vinařstvím spojována více než Primitivo, které bylo do Itálie přivezeno v 19. století (zhruba ve stejné době, kdy se objevilo v Severní Kalifornii, kde je známé jako Zinfandel).
Primitivo z vinařství Cantele, oceňované na mezinárodních soutěžích, bylo jedním z prvních, které se prosadilo na britském a americkém trhu, kde se stalo jednou z nejznámějších etiket vinařství.
Díky své jemné povaze je výborným společníkem k rybám a mořským plodům. Ve skutečnosti patří mezi nejoblíbenější vína v Lecce, kde ho často podávají k vynikajícím rybám a mořským plodům.
Klasifikace: I.G.T. Salento
Odrůda: Primitivo
Oblast produkce: Torricella (Ta), San Pietro V.co (Br)
Systém vedení révy: Kotlovitá forma a kordon s krátkým řezem
Sklizeň: Konec srpna
Macerace: Mošt maceruje 6–8 dní
Vinifikace: Fermentace probíhá při 22–24 °C
Zrání: V barikových sudech přibližně 6 měsíců
Potenciál zrání: Připraveno k pití, ale může se vyvíjet 4–5 let
Servírovací teplota: 18 °C (64 °F)
Degustační poznámky
Barva: Rubínově červená s jemnými granátovými odlesky.
Vůně: Mineralita v aroma vytváří jemnou kombinaci višní, kyselých třešní a švestek. Florální a kořenité tóny dotvářejí nádherně perzistentní závěr.
Chuť: Jemné třísloviny a výrazná kyselinka se snoubí s klasickou elegancí a alkoholem typickým pro Primitivo. Víno, které bylo kdysi robustní a divoké, se dnes projevuje jako elegantní a ušlechtilé.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.