AMATIVO Rosso - Cantele
Jedním z jejich nejuznávanějších projektů je amativo, víno vytvořené směsí dvou nejvýznamnějších červených odrůd Apulie: negroamaro a primitivo.
I když přístup vinařství Cantele k pěstování hroznů a výrobě vína vychází z tradic salentského vinařství, současná generace rodiny Cantele se nebojí experimentovat a posouvat hranice jižanského italského vinařství.
Název tohoto vína je složeninou jmen obou odrůd – „ama“ z amaro v negroamaro a „tivo“ z primitivo.
Tento „mezinárodní styl“ vína, který kombinuje dvě původní odrůdy Apulie, získává svou zemitost z negroamaro a bohatou ovocnost z primitiva. Negroamaro dodává svěžest a správnou míru tříslovin, zatímco primitivo přispívá k harmonii vína díky své intenzivní ovocné chuti.
klasifikace: I.G.T. Salento
odrůda hroznů: primitivo, negroamaro
oblast produkce: Guagnano (LE), San Pietro V.co (BR)
způsob vedení révy: tradiční, 5 000 rostlin na hektar
sklizeň: primitivo na začátku září, negroamaro na konci září
macerace: mošt se maceruje 12–15 dní
vinifikace: fermentace probíhá při 26–28 °C
zrání: v barikových sudech po dobu přibližně 12 měsíců
potenciál zrání: překvapí sběratele i po 8–10 letech
teplota podávání: 18 °C
Degustační poznámky
barva: neproniknutelná rubínově červená, předznamenávající komplexní strukturu, chuť a aroma vína
vůně: tóny růží a fialek se postupně rozvíjejí, přecházejí do divokého ovoce, sušených fíků, džemu a vanilky
chuť: stejná aromatická harmonie se opakuje i v ústech, s jemnými tóny ovoce a koření. Bohatá, vyvážená chuť tvoří charakteristický otisk tohoto vína. Jemná dochuť přetrvává dlouho po dopití.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.