AMARONE VALPOLICELLA – Corte Figareto
Území
Lokalita: Valpolicella Valpantena, Kontrolované označení původu
Hrozny: Corvina, Rondinella, Molinara
Průměrná produkce: 21 hl na hektar
Vinice: Vlastní vinice z Valpantena: vesnice Poiano, Quinto a Santa Maria in Stelle
Charakteristika vinic: Nachází se na svahu s jižní orientací, vysoce vápenitá jílovitá půda. Systémy jsou Gujot s hustotou 4500 rostlin na hektar a částečně pergola s 3000 rostlinami na hektar.
Výroba vína a zrání
Sklizeň: Provádí se ručně v malých bednách ve třetí dekádě října.
Vinifikace: Provádí se po sušení hroznů po dobu 120 dnů v ovocné kůlně s úbytkem hmotnosti 55 %. Lisované hrozny padají gravitací do malých nerezových kvasných nádob o objemu 50 hektolitrů. Během celé fermentace se provádí každodenní pumpování a délestáže.
Teplota: Řízená na 18–20°C
Zrání: Zrání po dobu 24 měsíců v sudech z francouzského dubu a 6 měsíců v láhvi.
Ochutnávkové poznámky
Organoleptické vlastnosti: Tmavě rubínová barva, jemné tóny zralého červeného ovoce, náznaky koření a kůže, plné tělo, obklopující, měkké, s výjimečnou elegancí a dlouhou perzistencí.
Doporučení k jídlu: Vhodné k pokrmům z divočiny, proužkům koňského masa a skvélé k zralým sýrům nebo na konci jídla.
Alkohol: 16 % obj.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.